Kalorynka Partner SHAPE                 Skontaktuj się z nami!

Nie pamiętasz hasła?

Dieta

Właściwości lecznicze imbiru

Imbir jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych i leczniczych. Według wierzeń Chińczyków - imbir sprzyja zachowaniu szczęścia. Według naszych obserwacji jego fantazyjne kształty i smak pobudzają wyobraźnię i zmysły. Szerokie zastosowanie w kuchni i wpływ na ogranizm człowieka powoduje, że imbir doceniany jest na całym świecie, szczególnie w mroźne, zimowe wieczory. Więcej

Placeholder

Wzmocnij odporność dietą !

Układ odpornościowy człowieka ma za zadanie chronić organizm przed czynnikami zewnętrznymi. Największą rolę w obronie przed obcymi antyganami odgrywa przewód pokarmowy, to właśnie on stanowi największy organ układu odpornościowego. Nasza odporność zależy od uwarunkowań genetycznych, wieku, kondycji zdrowotnej, stresu oraz diety. Dlatego abyśmy mogli cieszyć się zdrowiem przez całą zimę powinniśmy wzbogacić naszą dietę w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 i n-6, witaminy i składniki mineralne oraz przeciwutleniacze. Immunomodulacja tych składników polega na oddziaływaniu na barierę jelitową błon śluzowych, aktywność komórek obronnych oraz odpowiedź zapalną.Więcej

Placeholder

Strasznie smaczne Halloween!

buuuu! Cukierek albo psikus? A może zamiast cukerków przekąski mrożące krew w żyłach? Zaskoczcie swoich przyjaciół i rodzinę przygotowując pyszne dania przypominające mumnie, pająki i duchy. Halloween musi być strasznie... pyszne :) Więcej

Placeholder

WRZESIEŃ MIESIĄCEM MIODU

Czy wiesz że, istnieje, co najmniej 40 typów miodu - każdy z nich ma charakterystyczny smak i unikalne właściwości? Ciemniejszy miód ma tendencję do wyższych poziomów przeciwutleniających, natomiast miód z jednego gatunku roślin zwykle ma najniższy indeks glikemiczny  Wrzesień jest miesiącem odkryć więc wspólnie odkryjmy korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia jednej z najstarszych substancji słodzących na ziemi. Ruszajmy... Więcej

Placeholder

TRELE MORELE

Pełne zapachu i słodyczy, złoto-pomarańczowe morele są kolejnym letnim przysmakiem pochodzenia azjatyckiego. Kuszą słoneczną skórką, aksamitnym miąższem oraz słodkim, nieco piżmowym smakiem przypominającym mieszankę brzoskwini oraz śliwki. Jakie właściwości kryją się pod mięciutką skórką?Więcej

Placeholder

SAŁATKA Z BOTWINKĄ I MORELAMI

Sałatka to idealne danie do pracy, szkoły czy piknik. Owoce i warzywa dostarczają witamin, które ożywiają umysł i ciało. A połączenie moreli i botwinki gwarantuje podniebieniu niepowtarzalne doznania. Warto spróbować! Więcej

Placeholder

15 cudownych właściwości pyłku pszczelego

O tym że miód jest pyszny i ma właściwości lecznicze wiedzą dzieci oraz dorośli. Drogocenne składniki wzmacniające serce, kojące nerwy, zwalczające bakterie i zwiększające odporność, doceniane są od wieków. Jednak ostatnio coraz większą uwagę zwraca się na pyłek pszczeli. Popularny, złoty, smaczny, ale czy tak skuteczny jak miód? Sprawdź jakie właściwości skrywa pyłek pszczeli. Więcej

Placeholder

Zakwaszenie organizmu

Często czujesz się ociężały, znużony i wyczerpany? Stres, napięcia nerwowe oraz przemęczenie towarzyszą Ci każdego dnia? Narzekasz na brak energii, a Twoje ruchy są powolne? Notorycznie walczysz z przeziębieniem? Twoja skóra, stan paznokci i włosów są w kiepskim stanie? A może nawet po przespanej nocy odczuwasz zmęczenie? Sprawdź co może być tego przyczyną.  Więcej

Placeholder

WPŁYW SKŁADNIKÓW DIETY A ZAPOTRZEBOWNANIE NA WODĘ

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Czy wiesz, że dieta jaką stosujesz ma znaczny wpływ na ilość wody jaką potrzebujesz? Oprócz wysokich temperatur i wzmożonej aktywności fizycznej, składniki odżywcze także mogą prowadzić do zwiększonej utraty wody z organizmu. Sprawdź kiedy warto sięgnąć po dodatkową szklankę wody, aby nie doprowadzić do odwodnienia. Więcej

Placeholder