Kalorynka Partner SHAPE                 Skontaktuj się z nami!

Nie pamiętasz hasła?

Kuchnia szczęścia, czyli co jeść, by zawsze mieć świetny humor

Jakie jedzenie nas uszczęśliwia?
Takie, które zawiera endorfiny, czyli hormony szczęścia. Przekonaj się, które produkty mają ich najwięcej.

Niski poziom endorfin w naszym organizmie może być spowodowany brakiem wystarczającej ilości witaminy B, a także witaminy C i minerałów: cynku, potasu i żelaza. Gdy wprowadzisz do swojej kuchni produkty bogate w te składniki, od razu poczujesz się lepiej.


Truskawki
Są bogate w witaminę C, która wspomaga produkcję endorfin i wchłanianie żelaza przez organizm. Truskawki są również świetnym źródłem potasu, który stymuluje komórki nerwowe. Ich czerwony kolor, to wpływ flawonoidu o nazwie pelargonidyna, który polepsza nastrój. Flawonoidy są również dobrymi antyoksydantami, a te oczyszczają organizm z toksyn. Truskawki zawierają też błonnik, który reguluje trawienie.

Ziarna sezamu

Mają dużo białka, witaminy E, która jest antyoksydantem i wapnia. W diecie wegetariańskiej dobrze zastępują zapotrzebowanie na proteiny. Mają dużo tłuszczu, ale takiego, w którego skład wchodzą jedynie nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystne dla naszego zdrowia. Z powodu wysokiej kaloryczności, niech będą po prostu smacznym dodatkiem do naszych dań.

Lody
Wiele rodzajów zawiera witaminę A i B6, ryboflawinę, wapń oraz białko – składniki mleka. Niestety, najsmaczniejsze lody mają bardzo dużo tłuszczu i cukru, dlatego można je jeść okazjonalnie. Za to ich świetnym odpowiednikiem będą lody jogurtowe lub mleczno-owocowe o małej ilości tłuszczu.

Makarony
Są dobrym źródłem białka. Pasty, szczególnie te z mąki z pełnego przemiału, zawierają węglowodany złożone, które regulują metabolizm. Prawie w ogóle nie zawierają też tłuszczów. Makarony bogate są też w proteiny, zawierająjące kwasy białkowe tryptofan i fenyloalaninę, które produkują endorfiny. Osoby, które spożywają niewystarczającą ilość produktów białkowych, w których w skład wchodzą te kwasy, częściej wpadają w stany depresyjne. Makarony z mąki z pełnego przemiału, są dodatkowo bogate w błonnik i witaminę B kompleks.

Pomarańcze
Mają mnóstwo witaminy C, która powoduje produkcję endorfin. Pomarańcze zawierają też dużo witaminy B6 i flawonoidów. I tak, jak inne owoce cytrusowe, są doskonałym źródłem antyoksydantów.

Chleb

Jest źródłem energii i witaminy B6. Sięgaj tylko po pieczywo z pełnego ziarna, zawiera ono dużo wapnia i błonnika, dzięki któremu jesteśmy nasyceni.

Czekolada
Grupa związków chemicznych w niej zawarta, stymuluje kanały w mózgu, które odpowiedzialne są za produkcję endorfin. Każdy, kto jest uzależniony od czekolady, wie, jak szybko po jej zjedzeniu, polepsza się humor. Również naukowcy są zgodni, że czekolada może doprowadzić nas bawet do stanu euforii. Czekolada zawiera dużo fenoli, czyli antyoksydantów, które mają wpływ na nasz dobry nastrój. Jednak, niestety, jest w niej też mnóstwo cukru i tłuszczu, dlatego choć pyszna, sięgaj po nią wtedy, kiedy jesteś naprawdę przygnębiony.

Winogrona

Mają w swoim składzie potas, mnóstwo witaminy E, która produkuje endorfiny, a także są bogate w naturalny cukier. Ciemnie winogrona mają dużo polifenolów – świetne źródło antyoksydantów – które chronią przed chorobami serca i zapobiegają rakowi.

Orzechy
Bogate w witaminę B, białka, selen i inne minerały, mają również duży wpływ na nasze samopoczucie. Orzechy mają dużo tłuszczu i są bardzo kaloryczne, ale na szczęście zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, wolne od cholesterolu. Dlatego są dobrym źródłem tłuszczów w twojej diecie, a także białka dla wegetarian.