Kalorynka Partner SHAPE                 Skontaktuj się z nami!

Nie pamiętasz hasła?

Po co chudniemy? Zagrożenia wynikające z nadmiernej ilości zbędnych kilogramów

Z pewnością doskonale zdajesz sobie sprawę, ze nadwaga i otyłość to nie tylko defekt kosmetyczny, ale przede wszystkim przyczyna wielu chorób oraz zwiększone ryzyko przedwczesnego zgonu.

 

Zespół metaboliczny

 

Zależność pomiędzy nadmierną masą ciała a występowaniem chorób układu krążenia i umieralnością z tego powodu wykazano w wielu badaniach epidemiologicznych. Powszechne występowanie otyłości w populacji może spowodować wybuch epidemii cukrzycy typu 2 oraz innych powikłań otyłości. Zaburzenia metaboliczne swoiste dla tego schorzenia, takie jak insulinooporność i hiperinsulinizm, zaburzenia lipidowe, hormonalne, pobudzenie aktywności układu adrenergicznego, stan prozakrzepowy są składowymi zespołu metabolicznego. Do jego klinicznych konsekwencji należą: choroby układu sercowo-naczyniowego, udar mózgu, cukrzyca typu 2, stłuszczenie wątroby i upośledzenie jej funkcji, kamica żółciowa, oraz niektóre typy nowotworów. Ponadto osoby otyłe w porównaniu z osobami o prawidłowym BMI są bardziej narażone na wystąpienie wielu innych schorzeń (patrz: tabela).

 

Utrata masy ciała w wysokości od 10% do 15%, zmniejsza problemy zdrowotne u 90% otyłych osób.

 

Objawia się to poprawą parametrów lipidowych, spadkiem ciśnienia krwi, zwiększoną tolerancją glukozy. Dzięki temu wiele osób może zmniejszyć ilości przyjmowanych leków lub nawet całkowicie zaprzestać ich brania. W przypadku hospitalizacji skraca się czas pobytu w szpitalu oraz prawdopodobieństwo wystąpienia komplikacji pooperacyjnych. Ustępują również inne dolegliwości związane z otyłością takie jak uczucie zmęczenia, chrapanie, zespół bezdechu nocnego, zadyszka, bóle stawów, uczucie ciężkich nóg, bóle krzyża,  nadmierne pocenie oraz zaburzenia miesiączkowania.

 


W porównaniu do osób szczupłych jesteś narażona:

Co ci grozi jeśli twoje BMI jest podwyższone?

 

>3 – krotnie

 

2–3 – krotnie

 

1–2 – krotnie

● cukrzyca typu II,

● choroby pęcherzyka

żółciowego,

● insulinooporność,

● dyslipidemia,

 

● nadciśnienie tętnicze

● choroba niedokrwienna    serca                   

● choroba zwyrodnieniowa

stawów,

● dna moczanowa

● rak (okrężnicy, piersi u kobiet po menopauzie, endometrium)

● zaburzenia gospodarki hormonów płciowych

● upośledzenie płodności

● nieprawidłowości rozwojowe u płodów

Źródło: WHO

 

dietetyk Agnieszka Kopacz