Kalorynka Partner SHAPE                 Skontaktuj się z nami!

Nie pamiętasz hasła?

Co to jest GDA?

Na jakich produktach znajduje się GDA? W jakim celu umieszcza się informacje o wskazanym dziennym spożyciu?

GDA (Guideline Daily Amount – wskazane dzienne spożycie) jest to średnia wartość poziomu spożycia składników odżywczych, błonnika oraz sodu w codziennej diecie. Wskazane wartości są uśrednione i zostały opracowane dla przeciętnej zdrowej, dorosłej kobiety, o średniej aktywności fizycznej, która powinna spożywać około 2 000 kcal, dlatego nie powinno być jedynym wyznacznikiem przy komponowaniu codziennej diety. GDA jest jedynie ogólnym, orientacyjnym wskaźnikiem i nie odnosi się do indywidualnych osób, ponieważ ze względu na różnice w budowie i aktywności każdy człowiek ma inne zapotrzebowanie za składniki odżywcze.

Przykładowo, jeśli dwie osoby zjadły takiego samego batona, którego GDA na energię wynosi 10%, to okaże się że niska, drobna kobieta spożyła już 20% dziennego zapotrzebowania na kalorie, a wysoki mężczyzna zaledwie 5%.

 

GDA w szybki sposób dostarcza informacje na temat zawartości poszczególnych składników odżywczych zawartych w jednej porcji danego produktu. Daje ci to możliwość lepszego ułożenia diety.

 

Kto wpadł na pomysł stworzenia GDA?

 

System GDA został opracowany przez ekspertów z dziedziny żywienia Konfederacji Przemysłu Żywności i Napojów UE (CIAA) w Brukseli. GDA jest programem dobrowolnym i mogą do niego przystąpić wszystkie zainteresowane firmy przemysłu żywnościowego w krajach Unii Europejskiej.

CIAA ustaliła, że GDA powinno być opracowywane dla dorosłych osób o prawidłowej masie ciała. Konfederacja zaleca również zaokrąglanie wartości poszczególnych składników, w celu łatwiejszego zastosowania informacji.

Polska Federacja Producentów Żywości (PFPŻ) z pomocą CIAA i Europejskiej Platformy do spraw diety, aktywności fizycznej i zdrowia, opracowała Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA, skierowany do firm żywnościowych w Polsce.

Wdrożenie Dobrowolnego Programu Znakowania Wartością Odżywczą GDA w Polsce ma również na celu  wypracowania wspólnego, jednolitego podejścia do znakowania produktów żywnościowych całej Unii Europejskiej i jest wspierana przez szereg instytucji.

GDA jest przejrzystym i łatwym do zrozumienia przez konsumenta sposobem informowania o wartości odżywczej produktu i w przyszłości może stać się najpopularniejszym systemem znakowania żywności w Polsce i Unii Europejskiej.

Jakie firmy przystąpiły do programu GDA?

Do firm, które promują system GDA należą m. in.: Danone, Kraft Foods, Ferrero, Pepsi, Unilever, Biedronka, Tesco, Real, Cola-Cola, Frito Lay, Lu Polska, Mars, Nestle, Tesco, Makro. Grupy produktów oznaczone GDA to: lody, napoje, płatki śniadaniowe, słone przekąski, słodycze, sosy, margaryny, oleje, zupy.

 

Źródło: www.pfpz.pl

 

dietetyk Agnieszka Kopacz