Kalorynka Partner SHAPE                 Skontaktuj się z nami!

Nie pamiętasz hasła?

Dlaczego warto jeść warzywa?

Kolorowe, smaczne i zdrowe - takie są warzywa. Rewlacyjnie komponują się w sokach, sałatkach, zupach czy daniach głównych. Ich nieoceniony potencjał zdrowotny sprawił, iż naukowcy zachęcają nas do warzywniakomani :) Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. A czy Ty dbasz o to, aby każdy Twój posiłek zawierał te drogocenne źródła witamin? 

Jednym z najczęściej popełnianych błędów żywieniowych jest niewystarczające spożycie warzyw, tymczasem stanowią one doskonałe źródło witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego w naszej diecie. Ponadto charakteryzują się dość dużą zawartością wody, co sprawia, że są niskokaloryczne. Odgrywają kluczową rolę w profilaktyce i leczeniu otyłości w różnych grupach wiekowych, w tym także u dzieci.


Asortyment warzyw dostępnych na rynku jest bardzo bogaty. Poszczególne warzywa różnią się nie tylko kolorem (żółte, zielone, czerwone i pomarańczowe), ale także wartością odżywczą, stąd najkorzystniejszy efekt uzyskamy, gdy w codziennym jadłospisie znajdą się przynajmniej 4 porcje różnorodnych warzyw. Dieta bogata w warzywa zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2; chroni przed pewnymi typami nowotworów np. jelita grubego, piersi; poprawia perystaltykę jelit i sprawność układu pokarmowego. Prozdrowotny efekt zawdzięczają warzywa składnikom o działaniu przeciwutleniającym, obniżającym ciśnienie krwi, wpływającym na syntezę i absorpcję cholesterolu oraz agregację płytek krwi. Wszystkie te walory sprawiają, że warzywa zarówno świeże jak i mrożone, zalecane są zarówno dzieciom jak i osobom dorosłym, ludziom zdrowym, jak też cierpiącym na różnego rodzaju schorzenia, osobom aktywnym fizycznie oraz tym o siedzącym trybie życia.

Wszystkie osoby dbające o swoją sylwetkę i prawidłową masę ciała powinny wzbogacić codzienny jadłospis w kolorowe warzywa, które można spożywać zarówno na surowo w formie surówek, jak też gotowane, grilowane lub duszone. Niektóre warzywa (np. brokuły, soja, marchew, kapusta włoska, jarmuż) zalicza się do żywności funkcjonalnej tzn. takiej, której spożywanie wiąże się z udokumentowanymi korzyściami zdrowotnymi, wynikającymi z obecności składników aktywnie biologicznych.

Prozdrowotne działanie, warzywa zawdzięczają między innymi dzięki zawartości takich związków jak:

-   karoteny przekształcane w organizmie w witaminę A - związki o właściwościach przeciwutleniających, wspomagające organizm w walce z nowotworami, miażdżycą. Odpowiedzialne za prawidłowy proces widzenia, „zdrowy wygląd" skóry i śluzówek

-   polifenole i fenole - wspomagające organizm w walce z wolnymi rodnikami, skuteczne w walce z różnego typu nowotworami

-   witamina E - naturalny przeciwutleniacz, chroniący przed szkodliwym działaniem wolnych rodników przeciwutleniacz, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek nerwowych

-   foliany - niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego (szczególnie w okresie życia płodowego) oraz prawidłowego dojrzewania krwinek czerwonych,

-   witamina C - związek o właściwościach przeciwutleniających, stymuluje wytwarzanie kolagenu, chroni organizm przed wolnymi rodnikami oraz wzmacnia odporność organizmu, przyspiesza gojenie się ran i uszczelnia naczynia krwionośne

-   witamina K - odpowiedzialna za prawidłową krzepliwość krwi, posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne

-   składniki mineralne, a wśród nich: potas, selen, magnez, wapń, miedź, mangan i żelazo

-   błonnik pokarmowy - mieszanina różnych związków o odmiennych właściwościach, korzystnie wpływa na perystaltykę przewodu pokarmowego, obniża stężenie cholesterolu we krwi, zmniejsza poziom cukru we krwi po spożyciu posiłku oraz zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów (zwłaszcza jelita grubego)