Kalorynka Partner SHAPE                 Skontaktuj się z nami!

Nie pamiętasz hasła?

23 produkty na upalne dni!

Już niedługo czekają nas dni, kiedy na termometrze pojawi się 30 i więcej stopni C. Warto wtedy pamiętać o odpowiedniej diecie i piciu wody. 

Upał a nawodnienie

Gdy temperatura wzrasta picie wystarczającej ilości wody jest dużo ważniejsze niż w przypadku zimowych czy jesiennych dni.

Wystarczy, że pojawia się niewielkie odwodnienie a nasz nastrój, koncentracja i wydajność znacząco się obniża. Od razu czujemy się bardziej zmęczeni i wyczerpani. Nieważne czy intensywnie trenujemy czy siedzimy za biurkiem. Szklanka wody powinna towarzyszyć Ci zawsze w ciągu dnia.

Dla osób aktywnych, trenujących na zewnątrz niezwykle ważne jest zadbanie o ten aspekt diety. Bardzo często zapominamy o nawadnianiu lub traktujemy słodkie napoje jako sposób na dostarczenie płynów.

Oprócz płynów, wodę możemy dostarczyć także z jedzenia, które spożywamy – nawet w 20%. Najczęściej są to warzywa i owoce. Duża zawartość wody oraz niska kaloryczność stanowią świetne połączenie pozwalające zadbać o odpowiedni poziom nawodnienia oraz szczupłą sylwetkę!

Oto lista produktów z której możesz wybrać swoje przekąski:

Produkt spożywczy

Zawartość wody

Borówki amerykańskie i jagody

> 85%

Brokuły

91%; zmniejszają ryzyko nowotworów

Jabłka

84%; źródło błonnika rozpuszczalnego w wodzie

Gruszki

84%; 1 gruszka dziennie zmniejsza ryzyko udaru o 50%

Wiśnie

80%; szklanka wiśni odpowiada ½ szklance wody

Grejpfrut

91%; niskokaloryczny i zawiera antyoksydanty

Rukola

91%; szklanka tej sałaty to tylko 25 kcal

Szpinak

91%; źródło żelaza

Marchewki

87%; źródło b-karotenu – dodawaj olej do surówek, aby lepiej wchłaniany się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Winogrona

81%; bogate w witaminę K i C

Pomarańcze

87%; źródło witaminy C

Ananas

87%; zawiera substancje przeciwzapalne

Melon

90%; źródło witaminy A i C oraz adenozyny

Pomidor

94%; zawiera likopen – silny przeciwutleniacz

Arbuz

92%

Rzodkiewki

95%, a dodatkowo dostarczają wapnia, magnezu i błonnika pokarmowego

Śliwki

85%

Ogórki

96%

Cykoria

95%

Mango

1 szklanka mango to ponad ½ szklanki wody

Papryka

92%; źródło witamy C

Seler naciowy

95%

Cukinia

95%; dostarcza magnezu i witaminy C

 

Pamiętaj, żeby wykorzystywać te produkty zwłaszcza w upalne dni, kiedy nasz organizm bardzo łatwo się odwadnia.

Masz pytanie? Napisz do nas!

 

Tekst: kalorynka.pl