Nieoczywiste pomysły na pizzę

Nieoczywiste pomysły na pizzę

Pizza to idealny posiłek na spotkania ze znajomymi, ale też na randkę. Chociaż jest mocno kojarzona z włoską kuchnią, swoje korzenie ma w starożytności. Jest uwielbiana przez wiele osób, ponieważ różnorodność dodatków sprawia, że każdy znajdzie swój ulubiony smak.  Również w domu możesz przygotować pizzę ze składnikami dobranymi według własnego uznania. Zobacz, jakie nietypowe przepisy wymyśliliśmy dla Ciebie.

Co to jest pizza i skąd pochodzi?

Pewnie dla wielu osób zaskakującą informacją będzie to, że kolebką pizzy jest starożytna Grecja. W odległych czasach miała postać płaskiego chleba posmarowanego oliwą z oliwek oraz posypanego ziołami. Proste i szybkie w przygotowaniu danie kosztowało niewiele. Placki, podobne do współczesnych, nie zostały jednak wymyślone przez Greków, lecz przez starożytnych Rzymian. Zainspirowani grecką sztuką kulinarną wypiekali placki z czosnkiem oraz ziołami. Natomiast nie bez przyczyny Neapol uznano za miejsce, z którego wywodzi się pizza. Historycznie był to przecież port założony przez Greków. Natomiast pizza znana nam dziś została wymyślona na przełomie XVI i XVII wieku. To wtedy w Europie zaczęły pojawiać się pomidory sprowadzane z Ameryki.

Pizza jest popularną potrawą kuchni włoskiej w postaci płaskiego placka z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym oraz ziołami, który posypuje się startym serem i piecze się w mocno rozgrzanym piecu. Oczywiście może być o wiele bogatsza w składniki, ale powyższa wersja była pierwszą, jaka powstała. Zgodnie z krążącymi przekazami przygotowano ją w 1889 roku, gdy Małgorzata Sabaudzka, królowa Włoch, odwiedziła Neapol. Przygotowano dla niej pizzę na cienkim cieście we włoskich barwach narodowych, które uzyskano przy pomocy pomidorów, mozzarelli i bazylii. Od jej imienia nazwano pizzę Margherita. Natomiast pizza na grubym cieście z wieloma składnikami to już pomysł Amerykanów.

Pizza z gruszką i gorgonzolą – kontrastowe połączenie smaków

Chrupiący spód włoskiego ciasta stanowi kulinarne płótno. W przypadku pizzy eksperymentowanie z dodatkami jest jak najbardziej wskazane. Nasza propozycja to połączenie gruszki z gorgonzolą. Gruszka kusi soczystym i słodkim smakiem, a gorgonzola równoważy go wyrazistością oraz pikanterią. Pełny przepis znajdziesz na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/pizza-z-gruszka-i-gorgonzola. Kompozycję składników uzupełniają winogrona i kremowa mozzarella, a także miód oraz świeżo mielony pieprz.  To opcja dla osób, które lubią intensywne smaki.

Pizza bez mąki ze spodem z kalafiora

Na temat pizzy powstało wiele wariacji. Osoby, które nie mogą jeść glutenu lub szukają zdrowszych alternatyw posiłków, z pewnością zainteresuje przygotowanie włoskiego placka na spodzie z kalafiora. Informacje, jak się do tego zabrać, są dostępne tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/pizza-na-spodzie-z-kalafiora-2. Na kalafiorowo-serowym spodzie możesz położyć wyłącznie warzywa, aby uzyskać wersję wegetariańską, ale równie dobrze możesz wykorzystać plastry salami, a kukurydzę, oliwki i oregano potraktować jako przyjemne dodatki.

Pizza na słodko z owocami

Pizza może się niepostrzeżenie zamienić w deser. Wśród naszych niecodziennych propozycji znalazła się pizza z owocami: https://uwielbiam.pl/przepis/pizza-z-owocami. Tak samo jak w przypadku pizzy kalafiorowej jej spód nie jest klasyczny. Wykonuje się go z daktyli, orzechów pekan, migdałów oraz kakao. Zblendowane składniki wykłada się do okrągłej formy. Na spodzie kładzie się krem kokosowy, a na końcu pizzę ozdabia się owocami pokrojonymi w cząstki.

Pizzerinki po neapolitańsku – szybka przekąska

Pizza sprawdza się jako danie na obiad lub kolację. Gdy potrzebujemy jakiejś przekąski, zwykle sięgamy po jej niewielki kawałek, ale zamiast tego można po prostu przygotować miniaturowe pizze czyli pizzerinki. Ciasto przygotowuje się w klasyczny sposób, a następnie wykraja szklanką okrągłe formy, które należy nieco rozciągnąć. Możesz zrobić je samodzielnie lub kupić gotowe. Aby oszczędzić czas, warto kupić też sos neapoliatański, którym smarujemy placki. Postępuje zgodnie z instrukcją z następującego przepisu: https://uwielbiam.pl/przepis/pizzerinki-po-neapolitansku. Na końcu układamy pozostałe składniki i zapiekamy.