Niezdrowe jedzenie – wyklucz je ze swojej diety

Pożywienie jest koniecznością dla wszystkich żywych istot. Potrzebujemy jej do podtrzymania życia i zachowania zdrowia. Dlaczego sięgamy po niezdrowe jedzenie?

Przemysł spożywczy to wielomiliardowy biznes. Rynek niezdrowej żywności gwałtownie się rozrósł ze względu na dostępność produktów oraz dużą ilość cukru w oferowanych produktach, który w nadmiernej ilości uzależnia. Istnieje wiele czynników, które przyczyniają się do rosnącego popytu na niezdrową żywność – takich jak tym reklama, ustawodawstwo i marketing ze strony dużych korporacji, które doprowadziły do zwiększonego spożycia produktów typu fast food.

Niezdrowe jedzenie – niezdrowe czyli jakie?

Termin „niezdrowy” jest używany do opisania żywności bogatej w kalorie i tłuszcze, ale ubogiej w składniki odżywcze i błonnik Podobnie jak w przypadku każdego innego produktu, żywność może być zdrowa lub niezdrowa. Zdrowa żywność jest zwykle uważana za droższą niż niezdrowa, ponieważ zawiera więcej składników odżywczych i mniej cukru.

Aby zapewnić zdrową dietę, ważne jest, aby wiedzieć, co składa się na zdrową żywność. Oto niektóre cechy wyróżniające zdrową żywności:

  • niska zawartość kalorii i tłuszczu.
  • niski poziom sodu i cukru.
  • wysoki poziom witamin i minerałów.
  • bogactwo w błonnik lub produkty pełnoziarniste.

Najbardziej niezdrowe jedzenie

Istnieje wiele różnych rodzajów niezdrowej żywności, od fast foodów, żywotność przetworzonej, a także takiej o wysokiej zawartości tłuszczu. Wszystkie te rodzaje są dla nas niezdrowe, ponieważ nie dostarczają nam potrzebnych składników odżywczych i mogą prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, choroby serca i cukrzyca, jeśli są spożywane w nadmiarze.

Niezdrowe jedzenie to najczęściej:

Żywność o wysokiej zawartości cukru

Cukier to węglowodan, który znajduje się w większości produktów spożywczych, w tym w owocach i warzywach. Jest również dodawany do wielu przetworzonych produktów spożywczych, takich jak wypieki, płatki śniadaniowe i napoje bezalkoholowe.

Zagrożenia dla zdrowia związane z cukrem wynikają z jego roli w przybieraniu na wadze. Cukry przyczyniają się do otyłości, ponieważ poprzez uzależnienie od ich spożycia, powodują przejadanie się. Cukry sprawiają, że jedzenie jest smaczniejsze, stąd częściej po nie sięgamy. Nadmierne spożycie cukru prowadzą również do próchnicy zębów, ponieważ dostarcza ,,paliwa’’ dla bakterii powodujących próchnicę.

Żywność z dużą ilością sodu

Niezdrowe jedzenie z dużą ilością sodu jest szkodliwe. Głównym powodem, dla którego ludzie sięgają po produkty z dużą ilością sodu, tak jak w przypadku cukru – jest ich smak. Słony smak sprawia, że spożywanie produktów jest bardziej atrakcyjne. Jednak spożywanie żywności z dużą ilością sodu nie jest warte negatywnego wpływu na zdrowie. Jeśli chcesz uniknąć produktów tego typu, odradzamy spożywanie dużej ilości przetworzonego mięsa a także zup w puszcze, konserw oraz produktów zawierających sztuczne słodziki.

Produkty zawierające sztuczne słodziki

Sztuczne słodziki różnią się chemicznie od naturalnych cukrów, ale mają podobny smak. Mogą być wykonane z naturalnych źródeł, takich jak owoce lub syrop kukurydziany, mogą być także syntetycznie. Stanowią dobrą alternatywę dla cukru. Mają jednak swoje wady. Sztuczne słodziki nie dostarczają organizmowi żadnych wartości odżywczych. Słodziki są używane jako zamiennik cukru, ponieważ mają podobny smak i konsystencję. Kolejną ich wadą jest to, że mogą powodować bóle głowy, przyrost masy ciała i zgagę.

Produkty zawierające konserwanty

Istnieje wiele różnych sztucznych konserwantów stosowanych w produkcji żywności. Niektóre z tych konserwantów są dodawane do żywności, aby zachować świeżość, a inne są dodawane, aby powstrzymać rozwój bakterii. Konserwanty służą do przedłużenia trwałości produktu i uczynienia go bardziej atrakcyjnym dla konsumentów. Nie są jednak bezpieczne do spożycia przez ludzi w nadmiernych ilościach. Najczęściej stosowanymi konserwantami są parabeny i środki uwalniające formaldehyd, które są powiązane z różnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak reakcje alergiczne, podrażnienia skóry, zaburzenia hormonalne i nowotwory. Niezdrowe jedzenie to z pewnością takie, które zawiera zbyt dużą ilość niezdrowych konserwantów.

Dlaczego jedzenie z McDonalda jest niezdrowe

Zastanawiasz się dlaczego jedzenie z McDonald jest niezdrowe? Jak wiadomo, to jedna z najpopularniejszych sieci fast foodów na świecie. Restauracja istnieje od niemal 70 lat i obsługuje miliardy ludzi na całym świecie. W ostatnich latach wiele osób zaczęło kwestionować, czy warto jeść w tej popularnej sieci.

Wiele osób uważa – nie bez powodu, że jedzenie w McDonald 's jest niezdrowe, ponieważ jest pełne węglowodanów, cukru i tłuszczu. To właśnie sprawia, że przytyjesz, jeśli będziesz jeść tam zbyt często. Dodatkowo menu z McDonald ’s zawiera wysoki poziom sodu w pożywieniu. To co sprawia, że tyjemy to także fakt, że najczęściej zamawiamy za dużo, tym samym przyjmujemy zbyt wiele kalorii na jeden posiłek.

McDonald ’s – czy wszystko jest niezdrowe?

Należy pamiętać, że w menu McDonald ’s jest kilka zdrowszych opcji, takich jak sałatki lub grillowane kanapki z kurczakiem. Ponadto niektórzy uważają, że jedzenie w McDonald 's kilka razy w roku nie jest szkodliwe dla zdrowia. Zatem pamiętaj – wszystko jest dla ludzi, warto podejmować optymalne decyzje i we wszystkim znaleźć umiar.