Zbilansowane żywienie jest niezbędne do utrzymania prawidłowej masy ciała. Czasami jednak zwykłe odżywianie nie dostarcza wszystkich potrzebnych składników diety. Pacjenci wtedy mogą skorzystać ze specjalnych produktów odżywczych, które pomagają zaspokoić ich potrzeby dietetyczne. Poniżej znajdziesz najważniejsze informacje na temat żywienia medycznego.
Czym jest żywienie medyczne?
Żywienie medyczne to płynne preparaty specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Używa się ich pod ścisłym nadzorem lekarza jako zamienników diety lub jako jej uzupełnienie. Przykładem produktów należących do tej grupy są produkty marki Nutridrink – https://www.allecco.pl/marka-nutridrink,dGg-aBE.html występujące w różnych wariantach.
Kto i kiedy może skorzystać z preparatów odżywczych?
Żywienie specjalnego przeznaczenia medycznego to produkty opracowane dla osób, które nie są w stanie pokryć zapotrzebowania żywieniowego organizmu w inny sposób.
Stosuje się je wtedy, gdy odżywianie w tradycyjny sposób nie jest możliwe z przyczyn medycznych lub innych, a także wtedy, gdy nie jest ono efektywne lub gdy pacjent cierpi na jadłowstręt. Dieta oparta o żywienie medyczne jest zalecana osobom, które doświadczają zaburzeń ze strony układu trawiennego lub ich organizm jest znacznie osłabiony chorobą bądź skutkami ubocznymi leczenia.
Preparaty tego typu sprawdzają się w żywieniu chorych na anoreksję, bulimię, alergie pokarmowe lub pacjentów w trakcie chemioterapii. Mogą być też zalecane osobom, którzy nie dostarczają organizmowi odpowiedniej dawki witamin i minerałów z dietą, również dzieciom i seniorom.
Jaki skład mają preparaty do żywienia specjalnego?
Dużą zaletą stosowania żywienia medycznego jest jego wartość odżywcza. 1 opakowanie produktów takich jak Nutridrink mają niewielką pojemność, są jednak bogate w substancje niezbędne dla zachowania zdrowia. W 125 ml płynu jest 300 kcal, co odpowiada jednemu posiłkowi. Zapewniają one wsparcie żywieniowe chorym, którzy z różnych powodów nie mogą spożywać tradycyjnych posiłków.
Różne rodzaje preparatów stosowanych w żywieniu medycznym zawierają w swoim składzie m.in. pełnowartościowe białko (np. kazeinę), węglowodany (maltodekstrynę i sacharozę), tłuszcze, witaminy i minerały. Ich smaki można dobierać zgodnie z preferencjami pacjenta.
Zalety wynikające z przyjmowania żywienia medycznego
Spożywanie produktów z grupy żywności medycznej pomaga dostarczyć organizmowi zbilansowaną porcję substancji odżywczych: białek, tłuszczów i węglowodanów w odpowiednich proporcjach oraz witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Forma płynna umożliwia dostarczanie pożywienia osobom, które doświadczają trudności z przełykaniem. Dzięki temu organizm otrzymuje potrzebne wsparcie w trakcie leczenia lub rekonwalescencji.
Żywność medyczna jest podawana pacjentom pod nadzorem lekarza, by sprostać ich potrzebom dietetycznym. Może częściowo lub całkowicie zastąpić standardowe odżywianie. Stosuje się ją u osób, u których inne metody żywienia nie przynoszą efektów albo nie mogą być wprowadzone.