Dania na grilla – zasady zdrowego grillowania

Grillowanie to popularna forma spędzania wolnego czasu, w której do gotowania potraw wykorzystuje się bezpośrednie i  pośrednie ciepło. Grillowanie odbywa się zazwyczaj na świeżym powietrzu Dania na grilla można przygotować na bardzo wiele różnych sposobów. Zanim jednak zdecydujesz się i przygotujesz swoje dania na grilla, warto zadbać o czystość Twojego grilla ogrodowego.

Dania na grilla – przygotuj się do sezonu

Marynaty to doskonały sposób na dodanie smaku grillowanej piersi z kurczaka. Mogą być wykonane z różnych składników, takich jak ocet, sos sojowy, zioła i przyprawy. Marynaty działają poprzez nasycanie zewnętrznej części mięsa smakiem i wilgocią podczas gotowania na grillu. Marynaty można również stosować do innych mięs, takich jak wieprzowina czy wołowina.

Istnieje dużo sposobów czyszczenia grilla. Na rynku dostępnych jest wiele różnych narzędzi, które można kupić w tym celu. Najbardziej popularna jest szczotka druciana, która pomoże pozbyć się wszelkich resztek jedzenia pozostawionych na powierzchni grilla. Należy również upewnić się, że ruszty zostały wyczyszczone przed ponownym użyciem, aby nie pozostawiały żadnych pozostałości podczas gotowania następnego posiłku.

Jak zamarynować dania na grilla

Jeśli zastanawiasz się jak zamarynować swoje dania na grilla, przedstawiamy 3 propozycje:

  • Marynata 1

Ten przepis to połączenie miodu, sosu sojowego i oliwy z oliwek. Opisuje się ją jako słodko-słoną marynatę z odrobiną pikantności.

  • Marynata 2

Ten przepis składa się z czosnku, imbiru, oleju sezamowego, sosu sojowego, octu ryżowego i miodu. Profil smakowy tego przepisu jest opisany jako nieco bardziej pikantny niż pierwszy z azjatyckim akcentem.

  • Marynata 3

Do tego przepisu potrzebny będzie ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, liście rozmarynu (świeże lub suszone), sól i pieprz. Taką mieszanką przypraw, obtocz swoje ulubione warzywa lub mięso.

Grillowane warzywa

Grillowane warzywa to świetny sposób na dodanie smaku potrawom. Jest to również zdrowsza opcja do grillowania, jeśli olej zastąpisz oliwą z oliwek. Przepis na warzywa z grilla nie należy do trudnych, a do tego stanowi doskonały dodatek do każdego posiłku. Idealnie nadaje się na letnie grillowanie. Przygotowując grillowane warzywa, ważne jest również, aby utrzymać odpowiednią temperaturę na grillu. Warzywa należy grillować na średnim ogniu i  przez około 10-20 minut z każdej strony, w zależności od ich wielkości oraz tego  z jakiego grilla korzystasz.

Poniżej mamy popularne pomysły, które możesz wypróbować tego lata:

  • Grillowana cukinia i bakłażan z sosem tahini
  • Pieczarki z grilla z czosnkiem
  • Grillowana papryka z serem feta

Grillowanie warzyw jest łatwe i zajmuje niewiele wcale czasu. Najlepsze jest to, że możesz zrobić je z wyprzedzeniem, schłodzić, a następnie grillować, kiedy ich potrzebujesz. Warzywa, które są doskonałe na grilla:

  • Cukinia
  • Papryka
  • Grzyby
  • Szparagi
  • Cebula
  • Ziemniaki
  • Bakłażan
  • Pomidor
  • Bataty
  • Kukurydza

Przykładowy przepis na grillowane warzywa

Z podanych składników przygotuj marynatę, następnie obtocz nią warzywa. Cukinie możesz zastąpić dowolnymi, ulubionymi warzywami.

  • 2 cukinie, pokrojone wzdłuż na ćwiartki
  • 1 żółta dynia, pokrojona wzdłuż na ćwiartki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w krążki o grubości 1/4 cala
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Grillowana pierś z kurczaka – zalety

Dania na grilla, nie mogą pominąć piersi z kurczaka. Grillowane piersi z kurczaka są najlepsze, gdy grilluje się je z odrobiną oleju, dzięki czemu wierzch ma ładny brązowy kolor i chrupiącą konsystencję. Wnętrze powinno być soczyste i delikatne. Oprócz walorów smakowych grillowana pierś z kurczaka, posiada następujące zalety:

  • Grillowana pierś z kurczaka to świetny sposób na dostarczenie białka
  • Grillowana pierś z kurczaka smakuje lepiej niż gotowana lub pieczona pierś z kurczaka, ponieważ grillowane mięso pozostaje wilgotne.
  • Grillowanie własnego jedzenia w domu może być tańsze niż kupowanie gotowych posiłków w sklepie, zwłaszcza jeśli kupujesz luzem i przygotowujesz z wyprzedzeniem posiłki na kilka dni, które będziesz mógł zjeść na lunch lub kolację w dni robocze.
  • Grillowanie własnego jedzenia może być również zdrowsze niż jedzenie w restauracjach, które często używają niezdrowych olejów kuchennych, takich jak  olej roślinny, które są bogate w tłuszcze trans

Grillowanie to jedna z najprzyjemniejszych form spędzania wolnego czasu. Wspólne gotowanie i jedzenie na świeżym powietrzu to świetny sposób na rekreację z rodziną i przyjaciółmi. Powodem, dla którego lubimy grillować jest także – oprócz pysznego jedzenia, czynnik społeczny, czyli fakt, że grillujemy z najbliższymi, dzięki którym czujemy się lepiej.