Dieta bez glutenu a odporność organizmu

Dieta bezglutenowa w ostatnich latach zyskała ogromną popularność. Jest wybierana z różnych powodów, do najczęstszych należą choroby związane z glutenem czy alergie, istnieje także duża grupa osób, która decyduje się żyć na co dzień bezglutenowo z powodu przekonania, że produkty bez glutenu poprawiają stan zdrowia oraz mają wpływ na lepsze wyniki w sporcie. Na czym tak właściwie wygląda dieta bez glutenu? Jaki ma wpływ na odporność organizmu? Czy warto ją stosować?

Czym jest dieta bezglutenowa? Dieta bezglutenowa w ostatnich latach zyskała ogromną popularność. Jest wybierana z różnych powodów, do najczęstszych należą choroby związane z glutenem czy alergie, istnieje także duża grupa osób, która decyduje się żyć na co dzień bezglutenowo z powodu przekonania, że produkty bez glutenu poprawiają stan zdrowia oraz mają wpływ na lepsze wyniki w sporcie. Na czym tak właściwie wygląda dieta bez glutenu? Jaki ma wpływ na odporność organizmu? Czy warto ją stosować?

Na czym tak właściwie polega dieta bez glutenu? Jest to jeden ze sposobów żywienia, który polega na usunięciu ze swojego codziennego jadłospisu wszystkich tych produktów, które zawierają gluten na rzecz takich artykułów, jak produkty bezglutenowe. Produkt bezglutenowy to taki, który jest pozbawiony czasami podstawowych składników. Początkowo dieta ta może wydawać się trudna, wystarczy jednak odpowiednio dobierać produkty i zapoznać się z przepisami. Warto zawsze mieć w kuchni makaron, chleb i mąkę bez glutenu, aby móc przygotować kanapki, naleśniki czy dania obiadowe.

makaron bezglutenowy

Produkty bezglutenowe – jakie artykuły nie mają glutenu?

Nie tak łatwo żywić się bezglutenowo, aby tego dokonać należy zrezygnować w swoim jadłospisie z takich produktów jak pszenica, owies czy żyto, które są niezwykle popularne i można je bez problemu znaleźć w pieczywie, wypiekach czy słodyczach, a także wielu różnych daniach. Warto zauważyć, że teoretycznie jednak owies nie zawiera glutenu, ale jeśli pola uprawne z owsem znajdują się w bliskiej odległości od pól pszenicy lub jej odmian, wówczas owies może zostać mocno zanieczyszczony przez gluten. Właśnie z tego powodu pomimo braku glutenu, specjaliści nie zalecają spożywania owsa i produktów, które go zawierają.

Z kolei produkty bez glutenu to między innymi ziemniaki, kukurydza, ryż, soja, tapioka, proso, gryka, maniok, soczewica, sorgo, teff, kuskus, fasola, amarantus, a także i wszystkie owoce, warzywa, mięso i orzechy. Produkty bez glutenu to również takie, które zawierają jedynie 20 mg glutenu na 1 kg produktu. Warto zauważyć, że takie artykuły spożywcze oznaczona na opakowaniach przekreślonym kłosem.

Odporność organizmu a produkty bezglutenowe

Jak się okazuje dieta pozbawiona glutenu może powodować spadek odporności. Właśnie z tego powodu osoby, które pozbyły się ze swojego codziennego jadłospisu produktów z glutenem, powinny same zadbać o potrzebne składniki odżywcze, których w ich diecie brakuje. Jak wzmocnić odporność organizmu? Wystarczy spożywać artykuły z witaminami z grupy B, a także witaminą A i E oraz cynkiem, żelazem oraz kwasem foliowym.

Sklep bezglutenowy

Wysokiej jakości artykuły spożywcze pozbawione glutenu można znaleźć wyłącznie w takich miejscach, jak sklepy ze zdrową żywnością. Często jest tak, że w ofertach miejskich, tematycznych sklepików czy dużych marketów brakuje produktów bez glutenu, ale jest ich niewiele. Właśnie dlatego lepiej postawić na internetowy sklep ze zdrową żywnością Organic Market, gdzie można zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne produkty, które nie mają glutenu, ale i w artykuły, które pozwolą lepiej zadbać o odporność swojego organizmu.